Halloween på slottet

Helgen har varit tråkig, behöver väl knappast skriva något mer om det. Finns inte så mycket att göra precis. Men i fredags,  på halloween, var jag och lolita på slottet i kalmar på spökrunda. Det var spännande, intressant och lite läskigt. En guide gick runt med oss i slottet och berättade om kända personer där, om fångarna i fängelsehålorna och vad man trodde på förr i tiden. Jag gillar synen man hade på livet då, att livet var bara ett nödvändigt ont som man var tvungen att genomgå för att komma vidare till livet efter detta. Desto bättre du levde ditt liv och skötte dig, desto bättre skulle du få det i livet efter detta ( himmel eller helvete)
 Vi klagar så mycket idag, men förr i tiden fanns det verkligen anledning att klaga. Folk i dagens läge hade inte överlevt en dag under 1300-talet, det är jag säker på. Idag, en minusgradig vinterdag, kan vi bara ta ett glas vatten från kranen om vi är törstiga. Men förr i tiden fick man gå flera kilometer i snön till närmsta brunn ( och då snackar vi inte om vinterjacka och tjocka kängor eller stövlar, utan en tunn kappa och några sandaler, kanske till och med barfota!) och sedan försöka slå sönder isen och sänka hinken och fylla den med vatten. Sedan fick man kånka tillbaka den tunga hinken hela vägen, och då var den säkert bara havlfull, så man fick upprepa samma sak flera gånger om. Det, mina vänner, var ett hårt liv!
Och dagens fängelser är rena rama lyxhotellet om man jämför med slottets fängeslehålor på 1300-talet. Idag har internerna tillgång till internet, tv, god mat och allmän bekvämlighet. I fängelsehålorna däremot, var allt gjort av sten, så det fanns inte ett uns värme. Det fanns inga fönster, så man kunde inte se något annat än väggarna av sten. Man fick inte ha ljus, så det var fullkomligt becksvart. Ibland slängde någon av vakterna in en hård brödkant och lite vatten. Kylan, mörket, hungern...det måste ha varit fruktansvärt. Ne, vi har det minnsan bra idag.
 
För att prata om något gladare=P Igår var jag och Martin inne på ikea. Vi ska köpa oss en dubbelsäng och ha hemma jos honom, som vi sedan ska ha när vi flyttar till något eget. Vi spanade in en jätteskön dubbelsäng för 6000 som vi nog ska ta, vi betalar hälften var. Men vi måste välja vad vi ska göra innan jul, antingen sängen eller en resa till thailand....vad skulle ni valt? ;)
Snart kommer mamma hem från jobbet och då ska vi till farmor och farfar och hälsa på chiko. Dem var förbi här förut med honom, och åh my gooood så söt denna varelse var! En liten svart, lurvig sak med ett pyttelitet ansikte som sticker fram. Han kommer rusande så fort man kallar på honom, och är redan väldigt lydig. Åhhhh, jag vill ha en hund!! NU!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback